Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Bayeux - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Bayeux
Bayeux tapetet - Wikimedia Commons - Annette og Erik rejser
Bayeux bymidte - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Bayeux tapetet - Wikimedia Commons
Bayeux bymidte
La Rapiere - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
"Toilet" - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Cathédrale Notre-Dame - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
La Rapiere
"Toilet"
Cathédrale Notre-Dame
Mont Saint Michel - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Mont Saint Michel
Omaha Beach - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Colleville - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Omaha Beach
Colleville
Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Arromanches
Rester af den kunstige havn
Pointe du Hoc - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Bunker ved Pointe du Hoc - Frankrig, Bayeux, Normandiet - Annette og Erik rejser © Annette Lise Uttenreitter og Erik Munch-Hansen
Pointe du Hoc
Bunker ved Pointe du Hoc

Frankrig - Bayeux, Normandiet

Annette og Erik rejser:


Normandiet har navn efter de vikinger, der i begyndelsen hærgede og plyndrede i området, men som senere slog sig ned, da mange fik tilbudt land af den franske konge mod at holde andre vikinger væk. (Normannerne betyder mændene fra nord). Området er også kendt for invasionsstrandene, Bayeux-tapetet og for fremstillingen af Cider og Calvados.


Bayeux, (ca.14000 indbyggere), en hyggelig lille fransk by. Den lille flod Aure løber gennem bymidten med de mange gamle og pænt istandsatte huse, hyggelige små torve og pladser samt enkelte vandmøller. I byen er der også en meget stor katedral, (Cathédrale Notre-Dame de Bayeux), indviet i 1077 af Vilhelm Erobreren og hans halvbror Biskop Odo. Der kommer mange turister til Bayeux, dels for at besøge invasionsstrandene, men især for at se Bayeux-tapetet.

 

Bayeux-tapetet er et must for de historisk interesserede. Det er et 70 m langt og ca. 1 m højt vægtæppe broderet på hørlærred. Det fortæller i ”tegneserie-form” om Normannerkongen Vilhelms erobring af England i 1066, og er broderet ganske kort tid efter. Det er formodentlig fremstillet efter ordre fra Vilhelms bror Biskop Odo. Tapetet er ganske detaljerigt og begynder med historien op til erobringen, om forberedelserne til invasionen, bygning af skibe, lastning af våben, heste og andet udstyr, samt ikke mindst om slaget ved den engelske by Hastings, 14. oktober 1066, hvor Vilhelm vandt det afgørende slag over den engelske konge Harald Godwinson, hvilket gav Vilhelm tilnavnet, Erobreren. Tapetet blev ved særlige lejligheder ophængt i katedralen i Bayeux og var resten af tiden gemt væk, hvilket nok er årsagen til at det er bevaret for eftertiden og har overlevet både krige og andre uroligheder. I dag kan det ses på museet, der har til huse i en gammel bygning tæt på katedralen. Tapetet er gemt bag glas i et langt mørkelagt lokale, hvor kun tapetet er belyst. Ved indgangen udleveres audio-guides på mange forskellige sprog, hvor der undervejs fortælles om de forskellige scener på broderiet. På grund af de mange besøgende kan det dog til tider være umuligt at komme til at se det tæt på, ligesom det kan være et problem at følge ordentligt med ”guiden” eller have mulighed for at ”dvæle” ved nogen af scenerne, men selvfølgelig kan man gå mod strømmen og kigge på det hele en gang til, uden audio-guide. Fotografering er ikke tilladt på stedet og af den grund er billedet ikke fotograferet af os selv, men hentet hos Wikimedia Commons.


Invasionsstrandene: På den såkaldte D-dag, den 6. juni 1944, gik de allierede i land på Normandiets nordkyst. Tæt på Bayeux ligger strande med navne som Omaha, Gold, Juno og Sword. Der findes på strækningen mange små og store museer, og ved Arromanches kan man se resterne af den “kunstige” havn, der blev opført af englænderne. Her findes også et lille interessant museum, samt lidt højere oppe af skrænten en udstilling, der viser klip og billeder fra invasionen i en slags 3D. Det er muligt at gå på stranden, men vær opmærksom på den store tidevandsforskel og skiltene der fortæller en på hvilket tidspunkt man skal forlade strandområdet. Vi blev selv overrasket over et lille vandløb, som vi passerede på vej ud, var blevet til en bæk, vi måtte springe over for at komme tørskoede tilbage.

 

Colleville: Tæt på Omaha Beach ligger den amerikanske kirkegård med de over 9000 karakteristiske hvide kors iblandet enkelte davidsstjerner. Det er på sin vis et fascinerende men selvfølgelig også ganske tragisk syn, og man forfærdes over krigens gru og nådesløshed, når man ser de utallige rækker af kors med navnene på de, i de fleste tilfælde, ganske unge mænd, der døde under invasionen.

 

Pointe du Hoc: Vest for Omaha Beach ligger Pointe du Hoc, området huser rester af tyske bunkers og kanonstillinger og er præget af mange små og store huller efter granatnedslag. Efter at have bevæget os rundt på de forskelige invasionstrande, besluttede vi os for at gense filmen, “Saving Private Ryan”, når vi kom hjem, og det blev en lidt anden oplevelse end tidligere, nu hvor vi bedre kunne forestille os de steder hvor det foregik.

 

Mont Saint Michel: Ca. 60 km syd for Bayeux, på grænsen mellem Normandiet og Bretagne ligger Mont Saint Michel, oprindelig en lille ø ca. 1,6 km fra kysten, med en lille by med smalle brolagte gader, der fører op til det berømte kloster og kirken fra 700-tallet. I dag leder en dæmning ud til øen, og der er kæmpestore parkerings arealer og turistbusholdepladser. Når man kommer kørende dertil, er det et næsten eventyrligt og mystisk syn at se øen og klostret hæve sig over vandet, men efterhånden som man nærmer sig, og især når man befinder sig på øen, forsvinder de meste af eventyret og mystikken i mylderet af turister.

 

Camping Municipal Bayeux: Under opholdet boede vi på denne kommunale campingplads, som var pæn og ren med store parceller. Toiletter var adskilt fra baderummene og lå udenpå bygningen, ved herreafdelingen var der udenfor såkaldte ”pissoirer” uden afskærmning, et underligt arrangement. I badebygningerne var der kun varmt vand, så tandbørstning mv. foregik for vores vedkommende udenfor. Pladsen lå ca. 15 minutters gang fra bymidten, alternativt kan man gå dertil ad en hyggelig lille sti langs med floden.

 

Camping Municipal: De kommunale pladser, camping municipal, er pladser som vi har benyttet os af på en stor del af vore ture i Frankrig. Det er billige pladser, som regel ganske glimrende, uden det helt store ”tivoli”, men med rimelig store parceller og gode sanitære faciliteter. De fleste pladser ligger ofte lidt i udkanten, men som regel i gåafstand til bymidte eller offentlig transport. Vi har to gange benyttet os af pladsen ved Macon på vej fra Frankrig til Schweiz og Italien. Det er en meget fin plads med store og fine parceller, restaurant mm. Pladsen benyttes meget som overnatningsplads på vej mod Sydfrankrig og kan godt anbefales.